keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Hilloisen louhos

Loppu kenttätyökurssiraportointi saa nyt hetken odottaa, kun olen ihan hiukkasen innoissani Hilloisen louhoksesta. Viime viikonloppuna yhdistyivät kaksi rakasta harrastusta, kun lauantai kului Turun keskiaikamarkkinoilla ja sunnuntaina sukellettiin. Meinasi tosin käydä kehnosti, kun kehitin lauantaipäivän aikana infernaalisen päänsäryn, ja olin pilleriä toisen perään napsittuani jo luopumassa aikeestani sukeltaa. Vaan kun pääsimme Taivassaloon ja näin vanhan graniittilouhoksen kristallinkirkkaan veden, en yksinkertaisesti kyennyt jättämään tilaisuutta väliin.

Hilloisen louhos. (Kuvalähde: Tuomaspi / geocaching.com)

Vedellä täyttynyt louhos on vähän niin kuin luonnollinen avovesi, mutta aika paljon helpompi kohde: vesi on tosi kirkasta, ei ole aaltoja, ja alue on sen verran pieni, että eksyminen on aika teoreettinen vaihtoehto. Autonkin sai melkein veteenmenopaikan äärelle, eli kamoja ei joutunut roudaamaan kuin pari hassua metriä. Silti veden alla oli nähtävää: louhosmaisema oli yhtä jylhää niin pinnan alla kuin päälläkin, pohjassa kasvoi jonkin verran vesikasveja ja jostain lampeen oli ilmaantunut myös ahvenia. Yksi valtaisan suuri kyrmyniska asui matalikossa muumioituneiden pikkumäntyjen seassa, pari pienempää taas ui todella lähelle ihmettelemään meitä, kun leijuimme lohkareen reunalla paikoillamme. Lammikosta löytyi myös geokätkö (eka, jonka löysin itse!), ja vähän muutakin sukeltajien jättämää roinaa kuten jonkun sukellustapahtuman rastipaikkoja. Eikä nyt 55 min sukelluksella ehditty tutkia kuin lätäkön toinen puoli, ja eli vähintäänkin toisen kerran voisi Taivassalossa joskus käydä.

Fun Diven sivuilla mm. perillepääsyohjeet ja vedenalainen kartta Hilloisen alueesta. Louhoksella on myös yritetty ennätysten kirjaan sukeltajamäärissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti