keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Reppumatkaajan ruokaspesiaali

Tämän vuoden aikana olen laittanut paljolti samoja ruokia. Reppumatkaajan ruokavaliota ovat mielihalujen rinnalla rakentaneet ainesten hinta, valmistuksen helppous ja nopeus, ja yllätystekijänä tarjolla olleet ilmaiset ainekset. Lähes jokaisessa hostellissa on tarjolla teetä ja sokeria, välillä myös pikakahvia ja parhaissa paikoissa maitoa. Lisäksi useimmiten käytettävissä on 
sekalaisia mausteita, mutta parhaat bonukset löytyvät yleensä välittömästi uloskirjautumisajan jälkeen kaappien ilmaishyllyiltä. Hylätystä riisistä, puolikkaista vihanneksista ja tomaattimurskapurkillisista on moni ateria koostunut, ja ainakin margariinia, majoneesia ja satunnaisen salaattikastikkeen jämiä voi useimmista paikoista olettaa löytävänsä.

Useimmiten aamiaiseni on näyttänyt tältä: kreikkalaista jogurttia, paahdettua mysliä, tuoremehua ja teetä.

Tombstonesia ja Lynnen juustopullia (eli skonsseja) en unohda ikinä. Ilmainen aamiainen klo 7.30-9.00 oli kuulemma hänen keinonsa huijata ihmiset ajoissa ylös pedistä.

Säästäväinen matkailija askartelee aamiaisen jälkeen itselleen voileivät mukaan päiväreppuun pakattaviksi, ja säästää siten pitkän pennin lounaskuluissa päivän seikkailujen lomassa. Valitettavasti uusseelantilaiset eivät ymmärrä kunnollisen leivän päälle ensinkään, joten kaupoista löytyy lähinnä ankeita paahtoleipiä ja hyvällä tuurilla tuoretiskiltä jotain valkoista höttöä. Viimeksi eilen kuuntelin, kun ranskalainen poika valitti kolmen saksalaisen säestäessä vieressä, kuinka paljon hän kaipaakaan kotimaansa kunnollista leipää, juustoa ja kinkkua... Eikä ollut ihan väärässä.  Erityisesti reippaat saksalaiset tapaavat leipoa leipänsä hostellikeittiössä itse, ja paremman tekemisen puutteessa sadepäivinä ja ainesten sattuessa kohdalle mä olen harrastanut samaa.

Reppumatkaajan sekahiivaleipä 

Kuiva-aineiden koostumus vaihdellen sen mukaan, mitä ilmaishyllystä löytyy, esimerkiksi:
1 kuppi / 2,5 dl leseitä
1 kp / 2,5 dl kaurahiutaleita
2-3 kp / 5+dl jauhoja (esim. puolet täysjyvää)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 pss / 1 rl kuivahiivaa
3 dl lämmintä nestettä, esim. puolet vettä ja puolet maitoa
mausteita maun mukaan, esim. yrttejä tai juustoraastetta

Vaivaa taikina, anna levätä liinan alla kun käyt kävelyllä. Vaivaa uudelleen, anna nousta lämpimässä paikassa (jos hostellissa on pyykinpesuhuone ja siellä kuivuri, sen luona on yleensä lämmintä, mutta taikinan pitäisi nousta pöydälläkin) ainakin parin teekupillisen ajan. Leivo leiväksi ja paista kevyesti voidellusta uunivuoassa tai pellillä jos löydät leivinpaperia, 200C noin 35-40 minuuttia. Älä unohdu tekemään muuta kun leipä on uunissa. Nauti parhaat palat uunilämpimänä teen kanssa.

Tästä tuli vahvasti mieleen äidin leipomat grahamsämpylät, kun oltiin pieniä. Ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena, mutta menee kyllä myös voileipinä.

Suuren osan ajasta olen kuitenkin syönyt lounaaksi salaattia, ja jotain vähän tukevampaa sen kanssa.

Lounassalaatti makedonialaisen mallin mukaan

1 tomaatti
pätkä kurkkua
vähän punasipulia
fetaa
salaattikastiketta tai öljyä ja mustapippuria

Pilko kaikki ainekset pieneksi ja sekoita kulhossa. Nauti auringonpaisteisella terassilla, jälkiruoaksi mieluiten hedelmiä.

Salaatti ja kaksi munaa, osa 1...

...ja 2.

Kurkku loppui, leipää ja juustoa löytyi.

Iltaisin olen pyrkinyt syömään lämmintä ruokaa, mutta yleensä kokannut vähintään pariksi illaksi kerralla. Yksikertainen pasta bolognese on tavallisin hostellikeittiöissä nähtävä ruoka, mutta mä sorruin siihen vain kerran: valitettavasti en kuitenkaan ole tullut kuvanneeksi ainuttakaan kasviskastikettani, joten lihaohjeella on nyt mentävä. Punainen curry kookosmaidossa puolestaan oli naudanlihaversiona yksi pomoni Brentin sukellusmökkiklassikoista, mutta itse kokisin kumaran ja kikherneiden sopivan kastikkeeseen melkeinpä paremmin. Kumarahan on maorinimi makeille perunoille, joita löytyy useampaa tyyppiä: oranssi versio on hyvin samanlainen kuin bataatti, ellei suorastaan sama kasvi.

Pastaa ja tomaattikastiketta kuten kaikki sen tekevät

400 g jauhelihaa
2 prk tomaattimurskaa tai 1 prk valmista tomaattikastiketta
1 sipuli
1 paprika
pari valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa
basilikaa tai välimeren yrttejä
chilikastiketta maun mukaan

Ruskista jauheliha pannulla, pilko vihannekset ja kypsennä ne lihan seassa. Lisää tomaattimurska ja mausteet, hauduta. Keitä seuraksi pastaa ja nauti juustoraasteen kanssa, jos mahdollista.

Kasvisversioon laittaisin pienen kesäkurpitsan (ne on kaikki tosi pieniä täällä), 6-10 herkkusientä, purkin hapankermaa ja korvaisin toisen tomaattimurskan valkoisilla pavuilla tomaattikastikkeessa. Nam nam. Toisaalta lihansyönti ei tunnu niin kovin pahalta täällä, kun lampaat ja lehmät lähtökohtaisesti laiduntavat vuoden ympäri loputtomilla niityillä. Possua tai kanaa en ihan niin herkästi ehkä söisi, ja vaikka herkullisia isopeuroja (eli saksanhirviä) lojuu laitumilla pitkin maata, niiden liha taidetaan enimmäkseen laivata täältä kauas pois, kivoina kuutioina, joissa kotomaassa lukee päällä "riistakäristys".

Tästä jauhelihamäärästä riitti neljäksi ateriaksi, mikä alkoi jo vähän kyllästyttää.

Punaista currya kookosmaidolla (tai miksei kookoskermalla, jos huvittaa)

puoli purkkia punaista currytahnaa, tai maun mukaan
1 prk kookosmaitoa tai -kermaa
1 iso tai 2 pientä kumaraa
1 sipuli
6-10 herkkusientä
1 prk kikherneitä
valkosipulia maun mukaan

Kuutioi kumara ja kypsennä pannulla, mieluiten kannen alla. Pilko muut vihannekset ja lisää ne pannulle kypsymään. Lisää currytahna, huuhdotut kikherneet ja kookosmaito, anna kiehua hiljalleen. Keitä seuraksi riisiä, tumma riisi on parasta mutta mikä vaan käy jos sitä löytyy. Riisin puutteessa ruoan voi nauttia myös pikanuudeleiden kanssa, hyvää se on niinkin.

Ruokaviininä tällä kertaa gisbornelainen chardonney, joka upposi varsin kohtuullisesti yllätystulisen curryn kanssa. Jos ei ole tulisen ruoan suuri ystävä, kannattaa ehkä annostella uudenmerkkistä currytahnaa aluksi vähän varovasti.

Huomiohakuiset porkkanaletut

2 dl maitoa
1-2 dl jauhoja (alunperin korppujauhoja, jotka voi korvata niillä jauhoilla tai leseillä, joita löytyy)
3 keskikokoista porkkanaa
3 munaa (vähempikin ehkä riittää)
0,5 dl sulatettua voita
2 tl suolaa
2 tl valkopippuria
1 tl (tai enemmän) jauhettua muskottipähkinää
voita tai öljyä paistamiseen

Laita jauhot maitoon turpoamaan, raasta kuoritut porkkanat ja sulata voi. Sotke kaikki loput ainekset taikinaksi. Paista kuumalla pannulla tai ahneuksissasi kahdella samaan aikaan, muista laittaa liesituuletin täysille ja avata ikkunat. Kolme pientä lettusta/pannu on järkevä määrä. Syö seisaaltasi paistamisen lomassa ja vastaa kärsivällisesti ihmettelijöiden kysymyksiin siitä, mitä ihmettä oikein kokkaat. Halutessaan näiden kanssa voi nauttia myös hilloa tai fetaa, mutta mä syön yleensä sellaisenaan. Voissa paistetuista tulee herkullisempia, öljyssä taas kevyempiä.

Kahden pannun taktiikalla.

Mikäli haluat elävöittää reppureissauselämää kotikeittiössä, älä unohda kutsua paikalle koko joukkoa tuntemattomia ihmisiä varaamaan hellanlevyjä ja jättämään astiansa tiskaamatta - toisaalta hyvällä tuurilla joku ystävällinen sielu saattaa laittaa ruokaa sinullekin tai lahjoittaa koko joukon tarvikkeita seuraavaa ateriaa varten :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti